Skip to main content

VEILIG MAILEN
MET DE RECHTSPRAAK

 

Wat is er veranderd?

Vanaf 01-02-2022 is het niet meer mogelijk om te faxen met de rechtspraak. Als alternatief wordt “veilig mailen” aanbevolen. Daarnaast is het nog steeds mogelijk om documenten en dossierstukken te versturen via de post of u kunt ze zelf afgeven bij de informatiebalie van de rechtbank.


De rechtspraak accepteert twee manieren van mailen:

 1. De mail wordt afgeleverd via een NTA7516 gecertificeerde provider, ook wel bekend als “Veilig Mailen”.
  (klik hier voor een lijst met aanbieders)
   
  of
   
 2. Berichten worden afgeleverd via een aanbieder die eIDAS (qERDS) gecertificeerd is, dit staat bekend als “Aangetekend Mailen”.
  (klik hier voor een lijst met aanbieders)

Het ligt het meest voor de hand om aan te haken op de NTA7516 manier. Dat lijkt namelijk het meest op mailen zoals je dat kent. Om dit mogelijk te maken is het noodzakelijk om gebruik te maken van middleware.

Wat is Middleware?

Middleware is een extra softwarelaag die zich bevindt tussen de toepassingslaag (bijvoorbeeld Outlook) en het communicatie- en besturingssysteem (bijvoorbeeld de mailserver).

Is mailen zonder middleware onveilig?

Nee hoor, het mailen met bijvoorbeeld Microsoft365 is niet per se onveilig, zeker niet als wij het voor je hebben ingericht. Sterker nog, sommige aanbieders van een gecertificeerde oplossing werken op het Microsoft platform. Ze zorgen er, door het toevoegen van de ontbrekende beveiligingsmaatregelen, voor dat het wel voldoet aan de NTA7516 norm.

Welke aanbieder moet ik kiezen?

Zoals eerder gesteld ligt het mailen volgens de NTA7516 norm het meest voor de hand. Voor wat betreft de rechtsgeldigheid maakt het niet uit welk product je kiest, gecertificeerd is gecertificeerd! Dat maakt dat de keuze gemaakt kan worden op basis van andere variabelen zoals stabiliteit, gebruiksgemak en bijvoorbeeld kosten. Conict heeft onderstaande producten onder de loep genomen.

1

SECUMAILER

SecuMailer zorgt dat je werkwijze hetzelfde blijft. Je verstuurt berichten vanuit je vertrouwde mail programma en SecuMailer zorgt ervoor dat dit op een veilige manier gebeurt. NTA 7516 compliant en/of AVG proof.
2

BASTION365

Bastion365 houdt je werkwijze nagenoeg gelijk. Je kunt mails versturen en ontvangen en indien de ontvanger geen veilige NTA certificering heeft wordt de mail in een veilige omgeving opgeslagen en kan de ontvanger hem daar bekijken.
3

ZIVVER

Hoogstwaarschijnlijk gebruik je Zivver al in het mailverkeer met de rechtspraak. Zivver moet met behulp van extra plugins gekoppeld worden aan Microsoft 365 of u moet via het Zivver portal gaan mailen.

Ons advies

Los van het feit dat bovengenoemde oplossingen allemaal volstaan, hebben we ondervonden dat het mailen via Zivver in de dagelijkse praktijk het makkelijkst is. Niet omdat dit systeem beter is maar vooral omdat de belangrijkste juridische domeinen (zoals rechtspraak.nl) dit systeem gebruiken en er hierdoor geen interoperabiliteitsproblemen ontstaan.

Wil je toch iets anders dan Zivver als oplossing, kijk dan eens naar Aangetekend Mailen, zij maken gebruik van een andere techniek (eIDAS) waardoor er ook geen interoperabiliteitsproblemen ontstaan.

Wil je dat wij het voor je regelen?

Conict kan je flink ontzorgen op het gebied van veilig mailen, klinkt dat als muziek in je oren?
Neem gerust contact op, bel met 085 130 63 00, vul het formulier in of plan een belafspraak met Bart!

Bericht achterlaten

  Afspraak maken