VEILIG MAILEN
ALS ADVOCAAT

 

Is veilig mailen überhaupt wel mogelijk?

Vertrouwelijkheid is binnen de advocatuur belangrijk, zo belangrijk dat hieruit één van de gedragsregels voor de advocatuur uit voort is gekomen: De geheimhoudingsplicht.


In de analoge wereld is dit vrij overzichtelijk en goed na te leven maar dit digitale tijdperk is het allemaal net iets minder voor de hand liggend. Er zijn geen duidelijke regels en daarnaast gaan gebruiksgemak en snelheid niet altijd hand-in-hand met het borgen van vertrouwelijkheid. Je wilt immers op een veilige én gemakkelijke manier gegevens uitwisselen.

Neem bijvoorbeeld het uitwisselen van gegevens via e-mail. Er staat nergens dat je berichten moet versleutelen. Toch is dit wel aan te raden want:

  • Standaard e-mail is niet veilig genoeg.
  • Datalekken liggen op de loer.
  • Het kan wel veilig

Hoe moet het dan wel?

Drie (niet technische) basisregels om datalekken te voorkomen.

1

Creëer bewustwording

Helaas worden de meeste datalekken veroorzaakt door gebruiksfouten. Maak iedereen binnen de organisatie bewust van de grootste risico's.
2

Signaleer gevoelige inhoud

Maak inzichtelijk met welke gevoelige gegevens je te maken hebt en spreek af hoe hiermee moet worden omgegaan.
3

Maak veiligheid toegankelijk

Gebruiksvriendelijke tools zorgen voor goede en snelle adoptie binnen je team.

Wat is de jouw rol als advocaat?

Beveiligen, beveiligen, beveiligen maar hoe??

Als advocaat moet je er voor zorgen dat gegevens die je uit wisselt alleen toegankelijk zijn voor de betrokkenen. Om op een gebruiksvriendelijke manier veilig gegevens uit te wisselen via e-mail is het gebruik van middleware op dit moment een absolute must.

Wat is Middleware?

Middleware is een extra softwarelaag die zich bevindt tussen de toepassingslaag (bijvoorbeeld Outlook) en het communicatie- en besturingssysteem (bijvoorbeeld de mailserver). Wat voor jou de beste optie is hangt af van met welke mailoplossing je nu werkt.

Microsoft 365

Veilig mailen vanuit de Microsoft 365 omgeving is mogelijk. De optie is echter niet aanwezig in elk abonnement. Wil je weten hoe dit precies werkt en of je nu al gebruik kan maken van de veilig mail optie van Microsoft?

Download ons Whitepaper over veilig mailen met Microsoft 365.

Wil je meer weten over veilig mailen als advocaat?

Wil je samen kijken naar de mogelijkheden voor jouw kantoor?
Neem gerust contact op, bel met 085 130 63 00, vul het formulier in of plan een belafspraak met Bart!

Bericht achterlaten

    Afspraak maken